Nya EU-krav på solceller – dags att agera innan priserna stiger

Från och med 2026 införs successivt strängare EU-krav som gör det obligatoriskt att installera solceller eller förbereda för solceller på många byggnader. För fastighetsägare inom såväl privat som offentlig sektor innebär detta en unik möjlighet att sänka framtida energikostnader genom att investera i solceller redan nu, när priserna är som mest fördelaktiga. Solkraft Sveriges VD, Peter Olsen, ser positivt på utvecklingen och varnar samtidigt för högre priser och brist på installatörer framöver.

Skärpta krav på solceller från 2026

Den 24 april 2024 antog Europaparlamentet och Europeiska Unionens råd Direktiv 2024/1275 om byggnaders energiprestanda, även känt som Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). EU-direktivet innebär att nya fastigheter och större renoveringsprojekt kommer att behöva inkludera solceller.

Omfattar även byggnader som renoveras

Kraven införs gradvis med start 2026 och omfattar inte bara nya byggnader utan från och med 2027 även större befintliga offentliga byggnader samt lokalbyggnader som genomgår renoveringar som kräver bygglov. Målet är att minska bygg- och fastighetssektorns stora energianvändning och utsläpp av växthusgaser.

”Det finns ett akut behov av att minska beroendet av fossila bränslen i byggnader och att påskynda insatserna för att minska koldioxidutsläppen och ställa om energianvändningen till elektricitet.” /EU-direktiv 2024/1275 om byggnaders energiprestanda

Solklara byggnader

Enligt det nya direktivet kommer fastigheter att behöva förberedas för solenergiteknik redan vid uppförandet, vilket innebär att alla nya byggnader ska vara ”solklara”. Dessutom ska lämpliga solcellsanläggningar installeras på nya offentliga byggnader och större renoveringsprojekt.

”För att möjliggöra kostnadseffektiv installation av solenergiteknik i ett senare skede bör alla nya byggnader vara ”solklara”, dvs. utformade så att den potentiella produktionen av solenergi på grundval av den lokala solinstrålningen optimeras och installation av solenergiteknik möjliggörs utan kostsamma ingrepp i byggnadskonstruktionen. Medlemsstaterna bör dessutom säkerställa utbyggnaden av lämpliga solenergiinstallationer i nya och befintliga lokalbyggnader och i nya bostadsbyggnader.” /EU-direktiv 2024/1275 om byggnaders energiprestanda

Byggarbetsplats med lyftkranar. Flerfamiljshus byggs.

Nya fastigheter ska vara solklara, dvs. förberedas för solceller redan vid uppförandet.

Fördelen med att agera nu

Peter Olsen, VD för Solkraft Sverige, uppmanar fastighetsägare att inte vänta till dess att lagkraven träder i kraft. ”Just nu befinner vi oss i ett skede där tekniken för solceller har utvecklats enormt och kostnaderna för både solceller och installation är på sin lägsta nivå. Men när efterfrågan ökar kraftigt 2026, som en följd av EU:s nya regler, kommer priserna med största sannolikhet att stiga, och tillgången på installatörer att minska,” förklarar Peter.

Priserna för solceller har aldrig varit mer fördelaktiga än nu, och konkurrensen inom solcellsbranschen har lett till en köparens marknad. Samtidigt innebär det ekonomiska läget att vissa av de mest offensiva aktörerna redan har tvingats till konkurs, vilket ytterligare understryker vikten av att agera snabbt innan marknaden förändras dramatiskt.

Framtidssäkra din fastighet

Genom att installera solceller nu får fastighetsägare inte bara fördelaktiga priser utan också tillgång till den senaste tekniken. Solceller i kombination med batterier och smarta energisystem gör det möjligt att producera och lagra egen el på ett effektivare sätt än någonsin tidigare. ”Det är en investering som både gynnar miljön och fastighetens värde på lång sikt,” säger Peter Olsen och tillägger: ”De nya lagkraven innebär en radikal förändring i rätt riktning, men det är de som agerar nu som kommer att få de största ekonomiska fördelarna.”

Peter Olsen, VD för Solkraft Sverige.

Solkraft Sveriges VD Peter Olsen är övertygad om att fastighetsägare som skaffar solceller redan nu kommer att göra en bra affär.

Dra nytta av fördelarna med egenproducerad el

De nya EU-kraven för solcellsinstallationer innebär en gradvis övergång mot en mer hållbar byggnadssektor, med krav på både nya och befintliga fastigheter att installera solceller och andra energiförbättrande åtgärder, vilket bidrar till möjligheten att uppnå EU:s övergripande klimatmål.

För fastighetsägare, kommuner och regioner är detta inte bara ett steg mot ökad hållbarhet utan även en konkret möjlighet till stora besparingar. Med de nya kraven kommer efterfrågan på solceller att öka drastiskt, och med det även priserna på både material och installation. Peter Olsen avslutar: ”De som väntar kommer med all sannolikhet att möta högre kostnader och längre leveranstider, medan de som agerar nu får de bästa förutsättningarna att dra nytta av fördelarna med egenproducerad energi.”

De nya EU-kraven i korthet

Här följer en sammanfattning av EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV (EU) 2024/1275 om byggnaders energiprestanda (omarbetning) – Artikel 10 Solenergi i byggnader.

Medlemsstaterna ska säkerställa att alla nya byggnader konstrueras så att deras solenergiproducerande potential optimeras, baserat på solinstrålningen på platsen, och därmed möjliggör en efterföljande kostnadseffektiv installation av solenergiteknik. Medlemsstaterna ska också säkerställa utbyggnaden av lämpliga solenergiinstallationer, om detta är tekniskt lämpligt och ekonomiskt och funktionellt genomförbart, enligt följande:

  • Senast den 31 december 2026 på alla nya offentliga byggnader och lokalbyggnader med en användbar golvyta på över 250 m².
  • Senast den 31 december 2027 på alla befintliga offentliga byggnader med en användbar golvyta på över 2 000 m².
  • Senast den 31 december 2027 på befintliga lokalbyggnader med en användbar golvyta på över 500 m², om byggnaden genomgår en större renovering eller en åtgärd som kräver administrativt tillstånd för byggnadsrenoveringar, takarbeten eller installation av en byggnads installationssystem.
  • Senast den 31 december 2028 på alla befintliga offentliga byggnader med en användbar golvyta på över 750 m².
  • Senast den 31 december 2029 på alla nya bostadsbyggnader, och på alla nya takförsedda bilparkeringar som angränsar fysiskt till en byggnad.
  • Senast den 31 december 2030 på alla befintliga offentliga byggnader med en användbar golvyta på över 250 m².

Medlemsstaterna ska i sina nationella byggnadsrenoveringsplaner inkludera politiska strategier och åtgärder för utbyggnaden av lämpliga solenergiinstallationer på alla byggnader. /EU-direktiv 2024/1275 om byggnaders energiprestanda

Att investera i solceller är inte bara ett steg mot en mer hållbar framtid, utan också en ekonomiskt smart investering med många tillgängliga stöd och skattelättnader som gör det enklare att ta steget. För mer information och kostnadsfri rådgivning, kontakta Solkraft Sverige och boka ett platsbesök idag. Vi är här för att hjälpa dig att ta steget mot en hållbar och fossilfri framtid.